Facebook,Apple,Google και WikiLeaks στη Μεγάλη Οθόνη!!!

Αφιέρωμα για ταινίες που είδαμε τα τελευταία χρόνια και έχουν σχέση με τη τεχνολογία.

1.The Social Network (2010)
Θα σας διηγηθώ μια προσωπική ιστορία που βίωσα και έχει σχέση με την ταινία: Ήταν περίπου το 2005 όταν είχα βγεί για ποτό με μία παρέα,αναμεσά τους και μια κοπέλα η οποία σπούδαζε στην Ιταλία,καθώς μιλάγαμε περί ανέμων και υδάτων με ρώτησε αν έχω facebook;ώπα της λέω τι είναι αυτό;μου εξηγεί ότι εκεί μπορεί να βρείς γνωστούς και φίλους αλλά δεν αξίζει γιατί μόνο κάτι Άραβες έχει και όντως μπήκα και δεν έδωσα σημασία,που να ήξερα ότι μέσα σε ένα χρόνο θα γινόταν το νούμερο 1 social network κλαψ κλαψ γελάω…. και ήμουν και άνθρωπος της τεχνολογίας.
Η ταινία φυσικά αναφέρεται στον Mark Zuckerberg εμπνευστή και ιδρυτή του περίφημου facebook.
Το Φεβρουάριο του 2004, ο δευτεροετής φοιτητής του Harvard, Mark Zuckerberg μαζί με το φίλο του Eduardo Saverin εμπνεύστηκαν το Facebook… μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που αρχικά αφορούσε αποκλειστικά τους φοιτητές του εν λόγω Πανεπιστημίου και τελικά έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως. Όμως σιγά – σιγά η καλή σχέση των δύο συμφοιτητών ξεθωριάζει και η στενή φιλία θα μετατραπεί σε μια απίστευτη δικαστική διαμάχη…
Η ταινία δεν έχει μόνο ενδιαφέρον για αυτούς που χρησιμοποιούν το facebook αλλά αφορά ένα μεγαλύτερο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας.Το facebook έφερε την επανάσταση στην επικοινωνία,άλλοι υποστήριξαν ότι έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά και άλλοι ότι τους απομάκρυνε, έγω πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση,πάντως η διαμάχη καλά κρατεί.
Η ταινία του David Fincher μας διηγείται την ιστορία του Facebook και των ανθρώπων πίσω από αυτό. Το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, καθώς την ίδρυσή του ακολούθησαν αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες.
Με τρεις λέξης θα περιέγραφά τη ταινία φιλοδοξίες, χρήματα και προδοσίες κρύβονται πίσω από την ίδρυση του facebook……

2.Jobs (2013)

Πρόκειται για τη βιογραφία του ιδρυτή της apple Steve Jobs.Πολλοί τον χαρακτήρισαν ιδιοφυία,μάγο της τεχνολογίας,έγω πιστεύω ότι ήταν ένας επαναστάτης με όραμα!!!
Μάζεψα μερικά αποσπάσματα από την ομιλία που έδωσε το 2005 στο πανεπιστήμιο του Stanford,απλώς διαβάστε τα για να δείτε το μεγαλείο του.

Όταν ήμουν 17, διάβασα κάτι που έλεγε πάνω κάτω: να ζεις την κάθε μέρα σου σαν να είναι η τελευταία . Αυτό μου έκανε εντύπωση κι από τότε, για 33 ολόκληρα χρόνια, κάθε πρωί κοιτάζομαι στον καθρέφτη και ρωτάω τον εαυτό μου: αν αυτή ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής σου, θα έκανες αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις σήμερα; . Όποτε η απάντηση ήταν όχι για πολύ καιρό, ήξερα πως κάτι έπρεπε να αλλάξω. Το να θυμάμαι πάντα πως σύντομα θα πεθάνω, ήταν η καλύτερη βοήθεια για να παίρνω τις σωστές αποφάσεις στη ζωή μου.

Μην αφήνετε τη γνώμη των άλλων να πνίξει την εσωτερική σας φωνή. Και το σημαντικότερο να έχετε το θάρρος να ακούτε την καρδιά και τη διαίσθησή σας.

Όλα τα υπόλοιπα οι εξωτερικές προσδοκίες, η υπερηφάνεια, ο φόβος της γελοιοποίησης ή της αποτυχίας όλα εξαφανίζονται όταν βρεθούν απέναντι στο θάνατο: το μόνο που απομένει είναι ότι είναι πραγματικά σημαντικό. Το να θυμάστε πως θα πεθάνετε είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την παγίδα να νομίζετε πως έχετε κάτι να χάσετε. Είστε ήδη γυμνοί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθήσετε ότι σας λέει η καρδιά σας.

Μείνετε αχόρταγοι, μείνετε τρελαμένοι είναι η προτροπή με την οποία έκλεισε ο Steve Jobs την ομιλία του, με τους παρευρισκόμενους να τον χειροκροτούν όρθιοι.

Αυτό που μου έμεινε από την ταινία ήταν το πάθος και το όραμα που είχε ο Steve Jobs ήθελε πάντα να κάνει τη διαφορά,αντισυμβατικός με την εποχή του δεν του άρεσε να μπαίνει σε καλούπια,δεν τον ένοιαζαν τόσο τα λεφτά αλλά η δόξα,ήθελε να αφήσει το στίγμα του στην εξέλιξη της τεχνολογίας και το κατάφερε.
Η ταινία δεν έχει πάρει τόσο καλές κριτικές και κάποιοι τη θεώρησαν βαρετη,εγώ θα διαφωνήσω μου άρεσε η ταινία και ο τρόπος παρουσίασης του Steve Jobs.
Ο πρωταγωνιστής Ashton Kutcher μοιάζει εκπληκτικά στον Steve Jobs στα νιάτα του,ενώ παρ’όλο που δεν τον είχα σε εκτίμηση για το υποκριτικό του ταλέντο σε αυτή τη ταινία με εξέπληξε ευχάριστα,φαίνεται να είχε μελετήσει πολύ καλά τον ρόλο του αφού εκτός από την ομιλία είχε προσαρμόσει και τις κινήσεις του να είναι ίδιες με αυτές του Steve Jobs.
Μία ταινία που αξίζει να δεις και ας μην ασχολείσε με την τεχνολογία και ας μην ξέρεις τι είναι το iphone αφού προσφέρει εκτός απο τεχνολογικά επιτεύγματα και μαθήματα ζωής.
Οι περισσότεροι έχουν ένα προϊόν στη κατοχή τους με σήμα το μηλαράκι iphone,ipod,ipad,macbook,imac και όσοι δεν έχουν θα ήθελαν να μπορούσαν να αγοράσουν ένα!!!Μιλάμε για προϊόντα που συνδιάζουν τεχνολογική υπεροχή με φινέτσα.

3.The Internship (2013)

Ο Owen Wilson και ο Vince Vaughn εργάζονται για τη google!!!
Το επιτυχημένο κωμικό δίδυμο Owen Wilson και Vince Vaughn που συμμετείχαν μαζί το 2005 στη ταινία Wedding Crashers (Γαμό-Μπελάδες) που γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και όχι μόνο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.Αυτή τη φορά οι δύο πρωταγωνιστές υποδύονται δύο πωλητές γύρω στα 40 που μόλις απολύθηκαν αφού η εταιρία που δούλευαν έκλεισε επειδή δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες της εποχής,έτσι οι δύο φίλοι θέλοντας να αποδείξουν ότι δεν ξόφλησαν κάνουν αίτηση ως ασκούμενοι στη Google,τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα αφού έχουν να συναγωνιστούν 20άρηδες που είναι αυθεντίες και διάνοιες στη νέα τεχνολογία,τελικά θα τα καταφέρουν να βρούν το δρόμο για την επιτυχία;
Οι παραγωγοί της ταινίας πήραν ειδική άδεια από τη Google για να κάνουν γυρίσματα στα γραφεία της που θεωρούνται τα καλύτερα στο κόσμο αφού δεν είναι τα τυπικά βαρετά γραφεία δουλειάς αλλά αποτελούν μοναδικούς χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Shawn Levy ο οποίος είναι γνωστός από τις ταινίες Night at the Museum (2006) και Real Steel (2011),επίσης στο πλευρό των δύο πρωταγωνιστών θα δούμε και την Rose Byrne και τους Max Minghella, John Goodman.

4.The Fifth Estate (2013)

Είναι η τελευταία ταινία που θα ασχοληθούμε και το σημαντικότερο δεν έχει βγεί ακόμα στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα,αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 14 Νοεμβρίου,οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είμαστε ένα βήμα μπροστά.
Ο αγαπητός Benedict Cumberbatch θα πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Bill Condon που έχει θέμα το WikiLeaks.
To WikiLeaks για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που με τη δύναμη του internet διέρρευσε μυστικές πληροφορίες και ντοκουμέντα από ανώνυμες πηγές.
To WikiLeaks δημιουργήθηκε το 2006 στην Ισλανδία από τον οργανισμό Sunshine Press,το πρώτο χρόνο μόνο είχε καταφέρει να μαζέψει 1,2 εκατομμύρια έγγραφα και ντοκουμέντα.Αποκάλυψε σκάνδαλα και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση πανίσχυρους ανθρώπους και κυβερνήσεις.
Ο Julian Assange ένας Αυστραλος ιντερνετικός ακτιβιστής παρουσιάζεται να είναι ο βασικός ιδρυτής του WikiLeaks.
Το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που προκάλεσε το Wikileaks, έχει εμπνεύσει το σενάριο σε ένα από τα πιο αναμενόμενα δραματικά θρίλερ της χρονιάς. Ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (τηλεοπτική σειρά “Sherlock”, “Rush”, “12 Years a Slave”), θα υποδυθεί το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της τελευταίας διετίας, τον Τζούλιαν Ασάνζ. Συμπρωταγωνιστούν οι Nτάνιελ Μπρούλ, Στάνλεϊ Τούτσι, Λόρα Λίνεϊ, και Άντονι Μακί, ενώ στη σκηνοθετική καρέκλα θα βρεθεί ο βραβευμένος με Όσκαρ Μπιλ Κόντον (“Gods and Monsters”). H ταινία επικεντρώνεται στον Τζούλιαν Ασάνζ ως προσωπικότητα και στο ξεκίνημα της ιστοσελίδας WikiLeaks μέχρι την διαρροή των απόρρητων εγγράφων της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Steve Jobs στο Πανεπιστήμιο του Stanford:

Η ομιλία του Steve Jobs στο Πανεπιστήμιο Stanford

και εδώ το video για όσους ενδιαφέρονται:

http://youtu.be/IOL-K2Lwuho

Άρθρο:Αρακύνθιος Δημήτριος.


Facebook Twitter Email

Comments

comments

2 thoughts on “Facebook,Apple,Google και WikiLeaks στη Μεγάλη Οθόνη!!!

 • November 28, 2013 at 7:27 pm
  Permalink

  Από τις παραπάνω ταινίες έχω δει το The Social Network, καταπληκτικό έργο με φοβερές ερμηνείες, highly recommended σε όσους δεν το έχουν δει ακόμα.

  Reply
 • February 4, 2017 at 2:55 am
  Permalink

  Από αυτές μακράν η καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα είναι το Social Network, καθώς δίνει μια πολύ εικόνα του κόσμου του διαδικτύου και της επιχειρηματικότητας σε αυτόν, χωρίς να γίνεται βαρετή ή να κάνει κηρύγματα. Βέβαια μιλάμε για συνεργασία David Fincher και Aaaron Sorkin, οπότε λεχει σαφές πλεονέκτημα. Κατά τ’άλλα, προτιμήστε το Steve Jobs από το Jobs και το Snowden από το Fifth State!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.